Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä Lemkem vahvistaa maalämpötiimiään Helenin entisen pääsuunnittelijan Joni Nuutisen siirryttyä yrityksen palvelukseen.

Viimeiset kymmenen vuotta erityisesti uusiutuvaan energiaan, aurinkovoimaan, älyvalaistukseen ja lämpöpumpputeknologiaan panostanut Lemkem Oy jatkaa panostuksiaan kiinteistöjen energiaratkaisuihin rekrytoimalla Helenin Älykkäät Kiinteistöt -yksikön pääsuunnittelijan, 35-vuotiaan Joni Nuutisen. Maalämmön tuotekehitykseen erikoistunut insinööri aloitti lahtelaisyrityksen palveluksessa viime viikolla.

”Aika helppo päätös”, Nuutinen myhäilee. ”Kartoitin edellisessä hommassa maalämpöjärjestelmien laatu-urakoitsijoita ja teimmekin useampia yhteisiä projekteja. Tuttu hyvä talo, kova osaaminen ja mukavia sällejä. Ensimmäinen paikka mihin soitin.”


Nuutisen siirtymistä Jokimaalle vauhditti Helenin päätös lakkauttaa koko kiinteistöenergiaan keskittynyt yksikkönsä. Yhden Suomen suurimmista energiayhtiöistä haasteeksi on muodostunut kaukolämmön korkea hiilikuorma, mikä nostaa pääkaupunkiseudun kaukolämmön hintoja. Maalämpöön ja aurinkovoimaan keskittynyt yksikkö, jota Nuutinen oli starttaamassa toimi pilottihankkeena uusien palveluiden toimittamisessa kaukolämpöverkon reuna-alueille. Vaikka toiminnasta tuli kannattavaa, päätti energiajätti keskittyä jatkossa vähähiilisen kaukolämmön tavoitteluun. Samat haasteet koskevat kaikkia energiayhtiöitä.

”Ehkä se lähinnä vauhditti päätöstä. Suuressa talossa toimitaan virastomaisemmin, pienemmässä pääsee aidosti lähelle asiakasta ja projektia. Oma intohimoni on myös maalämmön ja lämmön talteenoton kehitystyössä, miten niitä saa tehtyä mahdollisimman tehokkaasti ja laskettua energiakustannuksia ja päästöjä nopeasti. Näitä pääsen toteuttamaan Lemkemillä parhaiten”, Nuutinen pohtii. ”Kaikki merkit näyttävät, että kaukolämmön ja energian hinta tulee nousemaan. Laskusuhdanteeseen päästään vasta uusien teknologioiden vakiinnuttua”.

Nämä uudet teknologiat ovat otsikoissakin vilahdelleet pienydinvoimalat ja meri- ja järvivesilämpöpumput ja vetylaitokset. Vie kuitenkin vuosia, ellei kymmeniä ennen kuin näiden vaikutus alkaa näkyä kaukolämpöverkoissa. Sitä ennen on tiedossa investointien kuluja, eli hintanousua. Uuden EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin, eli EPBD:n mukaan Suomen kiinteistöjen energiankäytöstä pitäisi leikata lähes neljännes kymmenen vuoden aikana. Päästöjä pitäisi laskea seuraavan 26 vuoden aikana viisi kertaa enemmän, kuin edellisenä vastaavana ajanjaksona. Kaukolämmön pääasiallinen lähde on edelleen polttamiseen perustuva tuotanto, jonka hinta nousee jatkuvasti hiiliverotuksen kiristyessä. Edellisen 10 vuoden aikana kaukolämmön hinta on noussut Suomessa keskimäärin 80 %.

Lemkemille direktiivit ja hintakehitys ei ole tullut yllätyksenä. ”Kyllä tähän on systemaattisesti varauduttu 10 vuotta”, kertoo liiketoimintajohtaja Jyri Kelin. ”Firma oli jo 80-luvulla etukenossa tuomassa energiansäästölamppuja markkinoille, niin ehkä se kulttuuri tulee sieltä. Meidän tuotteemme on loppujen lopuksi pienentynyt energialasku, millä tahansa tavalla se toteutetaankaan. Näemme että sille on kysyntää tulevaisuudessa. Onkin aivan mahtava saada Jonin kaltainen huippuosaaja mukaan kehitykseen”, Kelin hehkuttaa.

Kuka?

Joni Nuutinen, LVI-insinööri, kokemus myös asennustyöstä. Toiminut Helenin pääsuunnittelijana, Älykkäät kiinteistöt -yksikössä. Harrastaa vapaa-ajalla oman lämpöpumppujärjestelmän kehitystä omakotitaloprojektin valmistuttua. Syntynyt 1988, 35 vuotta. Perheeseen kuuluu vaimo ja 2- ja 5-vuotiaat lapset.


Aloita energiamatkasi!