31 MWh säästöt

Lämmityskauden ulkopuolella Asunto Oy Katajatorni on säästänyt 31 MWh energiaa.

4,12 hyötysyhde

Maalämmön ja poistoilman lämmön talteenoton hyötysuhde on ollut käyttöönoton jälkeen 4,12.

Lämpöä maasta ja poistoilman energia talteen – Lahtelainen taloyhtiö hyppäsi uusiutuvan energian kelkkaan ja pääsi kiinni merkittäviin säästöihin

Asunto Oy Katajatornissa ei ole seurattu huolestuneena kaukolämmön hinnannousuja. Lahtelainen taloyhtiö siirtyi maalämpöön ja asennutti samalla poistoilman talteenoton. Lämmön talteenottojärjestelmä lataa maalämpökaivoja kesällä, jolloin talvella maalämpökaivoista saadaan energiaa huomattavasti paremmalla hyötysuhteella. Positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi taloyhtiö on ollut tyytyväinen saavutettuihin säästöihin.

Asunto Oy Katajatornille toteutettiin hybridilämmitysjärjestelmä, jossa maalämpö on yhdistetty poistoilman talteenottoon. Projekti alkoi poraamalla tontille 5 kappaletta 300 metriä syviä lämpökaivoja, joihin lämmönkeruuputkisto laskettiin. Nyt taloyhtiön hieman pienentyneessä pyörävarastossa hurisevat hiljakseen Thermian lämpöpumput, jotka nostavat putkiston avulla kiinteistön tontin alta lämpöenergiaa käyttöveden ja pattereiden lämmitykseen. 

”Yhtään valitusta ei ole tullut porausvaiheesta, asennuksesta tai pumppujen äänestä. Näistä jälkimmäinen oli yhtiökokouksessa suurin keskustelua herättänyt asia, koska pumpputilan yläpuolella on suoraan asuntoja. Pumput ovat kuitenkin hiljaisia ja porausvaihe oli ohi kahdessa viikossa. Ainut kommentti lienee ollut, että käyttövesi on kuumimmillaan nyt vähän aiempaa lämpimämpää.”

Kalevi Kautonen, Asunto Oy Katajatornin hallituksen puheenjohtaja

Maalämpöasennuksen yhteydessä Asunto Oy Katajatorniin asennettiinkin samalla koneellisen poistoilman lämmön talteenotto, eli tuttavallisemmin LTO. Katajatornin kaivot ovatkin tällä hetkellä noin 7 astetta lämpimämpiä kuin maaperä olisi normaalisti tähän aikaan vuodesta. Talven tullessa ja lämmitystarpeen kasvaessa taloyhtiö tulee saamaan järjestelmästä lämpöä erittäin hyvällä hyötysuhteella.

”Olemme seuranneet tuotetun energian määrää tarkasti etäseurannasta kuukausittain ja mennään tyytyväisinä kohti talvea. Hyötysuhde on nyt 4,12 ja järjestelmä on puolen vuoden käynnissä olonsa aikana, lämmityskauden ulkopuolellakin säästänyt noin 31 megawattituntia energiaa”, hallituksen puheenjohtaja Kalevi Kautonen kiteyttää onnistuneen projektin.

10 000 megawattituntia säästettyä energiaa

Säästimme 10 000MWh lämmitysenergiaa asiakkaidemme kanssa vuonna 2021.

20milj. kg säästettyjä CO2-päästöjä

Asiakkaamme ovat säästäneet 20milj. kg CO2-päästöjä aurinkovoimalla.

2-10 vuoden takaisinmaksuaika

Uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuaika vaihtelee 2-10 vuoteen.

95% Net promoter score (NPS)

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä ja suositelleet palveluitamme ja tuotteitamme.

Ota yhteyttä

Lemkem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Oli kyse aurinkovoimasta, maalämmöstä, lämmön talteenotosta, älyvalaistuksesta, kiinteistönhuollon optimoinnista tai sähköauton latauspisteitä, saat kaikki ratkaisut saman katon alta.