112 MWh

Hybridienergiajärjestelmä on kerännyt energiaa yli 112 Mwh ennen lämmityskautta

10˚C

Energiakaivojen lämpötila oli 10 astetta normaalia korkeampi lämmityskauden alussa

450 m

Puistotalon kaivot ovat 450 metriä syvät ja porattu osittain vinottain tontin koosta johtuen

Kallistuva kaukolämpö vaihtui Alepan kylmälaitteiden hukkaenergiaan – Helsinkiläinen taloyhtiö teki ainutlaatuisen energiauudistuksen, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia 

Helsingin Munkkiniemessä sijaitseva Asunto Oy Puistotalo on syksystä 2021 saanut lisäpuhtia lämmitys- ja käyttöveteen tarvitsemansa energian tuottamiseen viereisen lähikaupan kylmäkoneiston hukkalämmöstä. Kyse on maalämpöjärjestelmään kytketystä lauhteen talteenotosta. Projekti herätti laajaa kiinnostusta ja näytti esimakua, miten kiinteistöjen energiankäyttöä tulevaisuudessa suunnitellaan. 

Harva kylmäaltaasta jäätelöä noukkiva tulee ajatelleeksi, mitä jäähdytysjärjestelmien takana tapahtuu. Elintarvikkeiden viilentämisen sivutuotteena syntyy valtava määrä hukkalämpöenergiaa, eli lauhdetta. Helsinkiläisen Asunto Oy Puistotalon tapauksessa tätä energiaa onkin syksystä 2021 asti kerätty reilusti yli 112 megawattituntia, mikä sähköenergiana vastaa yli puolen miljoonan kilometrin ajoa sähköautolla.

Front view of finnish supermarket

”Valitsimme maalämmön sen ympäristöystävällisyyden ja todistetun toimivuuden johdosta. Kaupan myötämielisyys projektille ja oikeiden toimittajien löytäminen oli myös keskeistä, koska lauhdeteknologia taloyhtiöissä on vielä uutta. Taloyhtiön tontti on myös rinteessä, väestösuojan vieressä, mikä lisäsi porausten haasteellisuutta. Pelkäsimme kuukausien tärinää ja meteliä, mutta porausääniä tulikin vain ensimmäisen 20 metrin matkalta. Yhtään valitusta ei ole tullut. Urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden aktiivinen tiedottaminen asukkaille ja osakkaiden kuunteleminen oli myös äärimmäisen tärkeää projektin onnistumisen kannalta. Olemme erittäin tyytyväisiä”

Kristiina Blom, Asunto Oy Puistotalon hallituksen puheenjohtaja

Hiilinegatiivisuuteen pyrkivä HOK-Elanto oli niin ikään innoissaan projektista. ”Uusissa elintarvikemyymälöissä energian hyötykäyttö on usein huomioitu jo suunnitteluvaiheessa ja omissa kiinteistöissä on kertynyt kokemusta ylimääräisen hukkalämmön hyödyntämiseksi. Kaupankin kannalta oli hienoa huomata, että järjestelmä toimii myös retroasennuksena kivijalkamyymälöissä. Projekti onkin ollut meille erinomainen oppi siitä, miten täysimittaisesti paikallista energiaa voidaan hyödyntää”, mm. HOK-Elannolle taloteknisiä palveluita tuottavan Kiinteistöässän energiamanageri Antti Hiltunen ja HOK-Elannon kylmätekniikasta vastaava huoltopäällikkö Mikko Keitaanranta avaavat projektin taustoja. 

Potentiaalia lauhdeteknologian hyödyntämiseen Suomessa on valtavasti ja sen käyttö tulevaisuudessa todennäköisesti kasvaa. Esimerkiksi koneellisella ilmanvaihdolla varustettu taloyhtiö voi säästää poistoilman talteenotolla noin 30–40 % lämpöenergian kulutustaan, kun 23 celsiusasteinen energiarikas ilma voidaan hyödyntää uudelleen. Lauhdeteknologiaa on mahdollista hyödyntää myös esimerkiksi lämpimän käyttöveden talteenotossa ja kylmäkoneiden yhteydessä.

geothermal borehole

10 000 megawattituntia säästettyä energiaa

Säästimme 10 000MWh lämmitysenergiaa asiakkaidemme kanssa vuonna 2021.

20milj. kg säästettyjä CO2-päästöjä

Asiakkaamme ovat säästäneet 20milj. kg CO2-päästöjä aurinkovoimalla.

2-10 vuoden takaisinmaksuaika

Uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuaika vaihtelee 2-10 vuoteen.

95% Net promoter score (NPS)

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä ja suositelleet palveluitamme ja tuotteitamme.

Ota yhteyttä

Lemkem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Oli kyse aurinkovoimasta, maalämmöstä, lämmön talteenotosta, älyvalaistuksesta, kiinteistönhuollon optimoinnista tai sähköauton latauspisteitä, saat kaikki ratkaisut saman katon alta.