3000kg

Aurinkovoimala laskee taloyhtiön hiilidioksidipäästöjä 3000kg vuodessa.

17 000kWh

Aurinkovoimala tuottaa sähköä taloyhtiön tarpeisiin
17 000 kWh vuodessa.

Tamperelainen taloyhtiö halusi tuottaa itse uusiutuvaa energiaa – Aurinkovoimala nousi katolle neljässä päivässä 

Vuonna 2012 Tampereelle valmistunut asunto-osakeyhtiö Ratinan Kapteeni on edennyt energiatehokkuustoimissaan järjestelmällisesti. Ensin uusittiin valaistus ledeihin ja seuraavana vuorossa olikin kotimaisella toteutuksella tehty aurinkovoimala. Taloyhtiön pyrkimys oli tuottaa omaa sähköenergiaa nostamatta vastikkeita. Joulukuun 2021 alussa aurinkovoimala nousi taloyhtiön katolle neljässä päivässä. 

Nyt Ratinan kapteenin katolla porottaa 52 aurinkopaneelin voimala, joka tuottaa sähköä taloyhtiön tarpeisiin 17 000 kWh vuodessa. Aurinkovoimala laskee hiilidioksidipäästöjä 3000 kg vuodessa, joka vastaa noin 360 000 älypuhelimen latausta tai 12 000 km ajoa sähköautolla.

”Olemme jo vuosia käyneet kiinteistökatselmuksen yhteydessä isännöitsijän kanssa taloyhtiön katolla. Se on alkanut näyttää joka vuosi tyhjemmältä ja mahdollisuus omaan energiantuotantoon on alkanut kiinnostaa enemmän. Aurinkovoima on ollut paljon uutisissa ja teknologia tuntui nyt kypsyneen järkevälle tasolle. Toteutus oli loppujen lopuksi todella helppo ja asennus ohi hetkessä. Voimala tuottaa vuodessa 17 000 kWh sähköä ja vaikuttaa myös, että vastikkeisiin ei tarvitse koskea”, kertoo Tampereen Ratinan Kapteenin Hallituksen puheenjohtaja Isto Uusi-Erkkilä tyytyväisenä. 

Tamperelaisyhtiö palkkasi projektia varten oman valvojan ja teki huolellisen kilpailutuksen. ”Hinta, referenssit, presentaatio, viestintä”, hallituksen puheenjohtaja Uusi-Erkkilä luettelee. ”Olemme olleet erittäin tyytyväisiä toimitukseen ja asennukseen, kaikki toimi erinomaisesti.” 

Isto Uusi-Erkkilä, Asunto Oy Ratinan Kapteenin hallituksen puheenjohtaja

Ratinan Kapteenissa sijoitus olikin harvinaisen selvä. ”Varmaan koskaan ennen ei ole yhtiökokous ollut yhtä täysi ja päätöstä tehty nopeasti täysin yksimielisesti. Hankkeelle oli vahva kannatus ja ympäristöarvot ovat taloyhtiössä korkealla”, Uusi-Erkkilä kertoo. 

Sähkön ja energian hinnannousu on puhututtanut viime aikoina Suomessa paljon. Nyrkkisääntönä aurinkovoimalla voidaan tuottaa noin 10-25% kiinteistön energiantarpeesta, riippuen katon koosta, suuntauksesta ja varjostuksista. Suomen sateisuudella on myös hopeareunuksensa, koska sade huuhtelee paneeleita, ei niitä tarvitse pestä tai hoitaa käytännössä mitenkään. 

Aerial view of Tampere

10 000 megawattituntia säästettyä energiaa

Säästimme 10 000MWh lämmitysenergiaa asiakkaidemme kanssa vuonna 2021.

20milj. kg säästettyjä CO2-päästöjä

Asiakkaamme ovat säästäneet 20milj. kg CO2-päästöjä aurinkovoimalla.

2-10 vuoden takaisinmaksuaika

Uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuaika vaihtelee 2-10 vuoteen.

95% Net promoter score (NPS)

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä ja suositelleet palveluitamme ja tuotteitamme.

Ota yhteyttä

Lemkem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Oli kyse aurinkovoimasta, maalämmöstä, lämmön talteenotosta, älyvalaistuksesta, kiinteistönhuollon optimoinnista tai sähköauton latauspisteitä, saat kaikki ratkaisut saman katon alta.