9x säästöt

Säästö vuodessa 9-kertainen aiempaan verrattuna.

2000 lediä

Valaistusuudistuksessa asennettiin 2000 LED-valaisinta.

5700K

Värilämpötila 5700 Kelviniä on lähellä päivänvaloa.

Mittava valaistusuudistus toi valtavan energiansäästön

Hartwallin Lahden juomatehdas on yksi Suomen suurimmista tehdaskiinteistöistä. Kaksikerroksisesta 14 hehtaarin tehdashallista näkyy valtatie 4:lle vain pieni osa, vaikka sekin on jo kooltaan varsin vaikuttava. Valaistavaa siis riittää. Osana Hartwallin laajempaa kestävyys- ja energiatehokkuustavoitetta tehtaan uudelleenpakkaus-, tuotteenvalmistus-, juomanvalmistus-, ja lastausalueille asennettiin vanhojen ja runsaasti energiaa kuluttavien suurpainenatrium-, loisteputki-, sekä monimetallivalaisimien tilalle energiaa säästävät ledivalaisimet.

Uudet 86 watin high-bay ledivalaisimet ja lediloisteputket valaisevat nyt 64 000 neliötä tehtaan pinta-alasta. Ledivalaisimia on kaikkiaan 1786 kappaletta. Ne korvaavat 3 300 aiempaa valaisinta, sillä uudet valaisimet jakavat valoa laajemmassa kulmassa kuin entiset yli 400 watin valaisimet.

”Vain hyvää sanottavaa hankkeesta ja sen toteutuksesta, tuotantoa ei tarvinnut keskeyttää missään vaiheessa”

Marko Rajaniemi, Hartwallin teknisen kehityksen päällikkö

Osassa tehdasta tehdään jatkuvasti kolmivuorotyötä, eli valot ovat päällä jopa 6400 tuntia vuodessa. Vuorotyössä hyvä valaistus on keskeistä myös turvallisuuden takia. Hyvän valaistuksen on todettu vähentävän merkittävästi työtapaturmia tehdasolosuhteissa.

Lähellä päivänvaloa oleva 5700 Kelvinin värilämpötila on ollut myös työntekijöiden mieleen ja esimerkiksi pakkausten ja tuotteiden etiketit näkyvät nyt huomattavasti paremmin. Kokonaisenergiansäästö projektissa on ollut 9-kertainen aiempaan verrattuna, mikä vastaa 200 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista energiankäyttöä.

10 000 megawattituntia säästettyä energiaa

Säästimme 10 000MWh lämmitysenergiaa asiakkaidemme kanssa vuonna 2021.

20milj. kg säästettyjä CO2-päästöjä

Asiakkaamme ovat säästäneet 20milj. kg CO2-päästöjä aurinkovoimalla.

2-10 vuoden takaisinmaksuaika

Uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuaika vaihtelee 2-10 vuoteen.

95% Net promoter score (NPS)

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä ja suositelleet palveluitamme ja tuotteitamme.

Ota yhteyttä

Lemkem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Oli kyse aurinkovoimasta, maalämmöstä, lämmön talteenotosta, älyvalaistuksesta, kiinteistönhuollon optimoinnista tai sähköauton latauspisteitä, saat kaikki ratkaisut saman katon alta.