0,2 MWatin aurinkovoimala

Kuopion yliopistollisen sairaalan katolle rakennettiin
0,2 megawatin aurinkovoimala.

180 kWp huipputeho

Voimalan laskennallinen huipputeho on 180 kWp, eli kilowatti-peakia.

Helikoptereita ja kestävää kehitystä – rakensimme yhden Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Kuopion yliopistollisen sairaalan katolle valmistunut aurinkovoimala oli luovutushetkellään yksi Suomen suurimmista aurinkoenergiaprojekteista. Kokonaisuus oli sekä kunnianhimoinen, että haastava. Lisämausteena projektissa toimi useiden kattotyyppien ja kolmen osavoimalan yhteensovittamisen lisäksi, aktiivinen helikopteritoiminta yhdellä sairaalan katoista.

Voimalan laskennallinen huipputeho on 180 kWp, eli kilowatti-peakia. Puhutaan siis hyvin merkittävän kokoisesta kokonaisuudesta. Tällaisessa projektissa kaiken täytyy osua nappiin ja suunnitelmien olla sekä hiottu tarkasti, että muokattavissa tarpeen mukaan. Onneksi projektin asiakas oli sekä kunnianhimoinen kestävän kehityksen edelläkävijä, että ennakkoluuloton mittavan projektin edessä. KYS haluaakin olla suunnannäyttäjä kestävän kehityksen toteuttamisessa ja haastaa myös muita toimijoita vähähiilisten energioiden käyttöön.

Solar panels on the roof of hospital

”Toimitus oli hyvin suunniteltu ja järjestelmän komponentit valittu niin, että asennustyö oli tehokasta ja nopeaa. Valittu kannakointijärjestelmä helpotti paikan päällä tehtävien töiden tekemistä. Asennustyön jälki oli siistiä, viimeisteltyä ja työn laatu täytti kaikki asiakkaan asettamat laatuvaatimukset ja voimalaitos sai tarvittavan hyväksynnän sähköjärjestelmän varmennustarkistuksessa.”

Juha-Matti Horttanainen, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kiinteistöpalveluiden valvoja

Kun rakennetaan lähes 0,2 MWatin kokoluokan aurinkovoimalaa näin vaikeaan kohteeseen, täytyy kaiken toimia saumattomasti jo turvallisuudenkin takia. Suunnitelmassa tulee ottaa huomioon kohteen normaali käyttö, katon kantavuuden tuomat haasteet, tarvikkeiden ja painokivien logistiikka, sekä tietenkin järjestelmän tekninen toteutus. 

Tiukasta aikataulusta huolimatta projekti valmistui ajallaan ja ilman ongelmia. Kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä sekä voimalan valmistumiseen, että toteutukseen. Mikäli aurinkovoiman asentaminen tällaiseen kohteeseen on mahdollista, tuo merkittäviä säästöjä ja valmistuu ajallaan, helikoptereista huolimatta, on se mahdollista minne tahansa!

Aerial view of solar panels on top of hospital

10 000 megawattituntia säästettyä energiaa

Säästimme 10 000MWh lämmitysenergiaa asiakkaidemme kanssa vuonna 2021.

20milj. kg säästettyjä CO2-päästöjä

Asiakkaamme ovat säästäneet 20milj. kg CO2-päästöjä aurinkovoimalla.

2-10 vuoden takaisinmaksuaika

Uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuaika vaihtelee 2-10 vuoteen.

95% Net promoter score (NPS)

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä ja suositelleet palveluitamme ja tuotteitamme.

Ota yhteyttä

Lemkem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Oli kyse aurinkovoimasta, maalämmöstä, lämmön talteenotosta, älyvalaistuksesta, kiinteistönhuollon optimoinnista tai sähköauton latauspisteitä, saat kaikki ratkaisut saman katon alta.