250 000€ säästöt

Laskenut energiankulutus tuo Urheiluopistolle vuositasolla noin 250 000€ säästöt.

2800 MWh

Hybridienergiajärjestelmän avulla Urheiluopisto säästää vuosittain 2800 MWh energiaa.

1500 tonnia

Hybridienergiajärjestelmä laskee Urheiluopiston CO2-päästöjä reilut 1500 tonnia vuodessa.

Hiilineutraali tulevaisuus 28 kilometriä lähempänä – Kuortaneella turve vaihtui tulevaisuuden energiajärjestelmään 

Säädatan perusteella ohjautuvia älykkäitä lämmitysverkkoja, valtavia aurinkopaneelien rivejä ja päivänvalon mukaan säätyvä älyvalaistus. Jotain tällaista voisi kuvitella tulevan vastaan Aalto Yliopiston testilaboratoriossa. Emme kuitenkaan ole Otaniemessä vaan Etelä-Pohjanmaalla, Kuortaneella. Täällä toimivalla Kuortaneen Urheiluopistolla on harjoitellut lähes jokainen Suomen eturivin olympiaurheilija. Opisto on valtava ja kattaa 47 000 kiinteistöneliötä; areenoita, asumiskeskuksia ja hotellin. Kaikki tämä pitäisi lämmittää jollain tavalla. Urheilun hiilijalanjäljen ollessa yhä tarkemmassa syynissä, on Urheiluopisto päättänytkin tavoitella hiilineutraaliutta vuonna 2030. Tehtävä saattaa kuitenkin valmistua jo paljon aiemmin.

Urheiluopiston alueelle porattiin yhteensä 104 yli 200 metriä syvää lämpökaivoa. Kuortaneelle oli jo aiemmin asennettu auringon mukaan säätyvän älyvalaistus ja yli 2600 paneelin aurinkovoimala, joka tuottaa 15 % Urheiluopiston tarvitsemasta sähköstä. Nyt vuorossa oli lähes megawatin, 18 pumpun maalämpöosuus uudenlaisesta kestävän energian järjestelmästä, jossa kaikki osat yhdistettiin toisiinsa älykkäällä kiinteistöautomatiikalla. Järjestelmän avulla Urheiluopisto säästää vuosittain 2800 MWh energiaa, mikä vastaa yli 8 miljoonan kilometrin ajoa henkilöautolla tai satojen omakotitalojen lämmittämistä.

Aerial view of solar panels
default

”Uuden älykkään energiaverkon avulla pääsemme ihan uudelle tasolle päästöjen vähentämisessä. Energiaa paneeleilta pumpuille voidaan ohjata optimaalisesti, lämpötiloja ennakoiden. Pelkästään uusi valaistus ja aurinkovoimala laskevat hiilidioksidipäästöjämme yli 200 tonnia vuodessa ja nyt rakennettava maalämpövoimala poistaa leijonanosan 1300 tonnilla.”

Jussi Töyrylä, Kuortaneen Urheiluopiston toimitusjohtaja

Kuortaneella energiansäästö on verissä. Laskenut energiankulutus tuo urheiluopistolle vuositasolla noin 250 000 euron säästöt, joilla katetaan investointia. Huolimatta kiinteistöneliöiden 50 % kasvusta 10 vuoden aikana, on Urheiluopisto laskenut sähkönkulutustaan 25 % samalla aikavälillä. Nyt rakennettava energiajärjestelmä viimeistelee kokonaisuuden.

”Kun maalämpöosuus uudesta järjestelmästä on valmis, teetämme auditoinnin ja odotamme olevamme lähellä vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta”, Töyrylä kertoo tyytyväisenä.

geothermal drilling
default

10 000 megawattituntia säästettyä energiaa

Säästimme 10 000MWh lämmitysenergiaa asiakkaidemme kanssa vuonna 2021.

20milj. kg säästettyjä CO2-päästöjä

Asiakkaamme ovat säästäneet 20milj. kg CO2-päästöjä aurinkovoimalla.

2-10 vuoden takaisinmaksuaika

Uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuaika vaihtelee 2-10 vuoteen.

95% Net promoter score (NPS)

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä ja suositelleet palveluitamme ja tuotteitamme.

Ota yhteyttä

Lemkem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Oli kyse aurinkovoimasta, maalämmöstä, lämmön talteenotosta, älyvalaistuksesta, kiinteistönhuollon optimoinnista tai sähköauton latauspisteitä, saat kaikki ratkaisut saman katon alta.