16 330kg

Aurinkovoimala vähentää Oopperatalon CO2-päästöjä
16 330kg vuodessa.

40,9 kWp

Aurinkovoimala tuottaa sähköä
40,9 kWp teholla.

34 700 kWh

Aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa sähköä noin 34 700 kWh vuodessa.

Kestävää kulttuuria aurinkovoimalla

Oopperatalon aurinkovoimalan asennus on osa Senaatti-kiinteistöjen käynnistämää valtakunnallista aurinko-ohjelmaa, joka on ottanut ensimmäiset konkreettiset askeleet pääkaupunkiseudulla – tarkoituksena on 20-kertaistaa aurinkoenergian tuotto. Aurinkovoimaloita on tarkoituksena asentaa kymmeneen valtion rakennukseen. Mukana on perinteisiä virastotaloja, tutkimuslaitoksia, koulurakennus sekä kulttuurikohteista Oopperatalo.

Oopperatalon tai virallisemmin Suomen Kansallisooppera ja -baletin katolle asennettiin 40,9 kWp, eli kilowattipeakin järjestelmä, jonka asennuspinta-ala oli noin 208m2. Järjestelmän hiilidioksidisäästöt ovat reilut 16 330 kilogrammaa vuodessa, joka vastaa noin 2 miljoonan älypuhelimen lataamista tai 74 000 kilometrin ajomatkaa henkilöautolla. Aurinkovoimalan 122 paneelia tuottavat noin 34 700 kWh vuodessa.

Paneelikentän laajuus määriteltiin turvallisuus ja katon kunto huomioiden. Tulevaisuudessa paneeleja voidaan vielä lisätä.

”Sijoituspaikkojen valinnassa on huomioitu kohteiden olosuhteet, jotta voimaloista saadaan paras mahdollinen hyöty. Etusijalle näistä nousevat kohteet, joissa kiinteistöissä toimivat asiakkaat ovat kiinnostuneita uusiutuvan energian hyödyntämisestä.”

Pasi Hyyppä, Etelä-Suomen alueen talotekniikkaryhmän päällikkö

Senaatti-kiinteistöjen tavoitteena on 50 uutta aurinkovoimalaa vuoteen 2022 mennessä ja kasvattaa aurinkosähkön tuotantoa seuraavina vuosina 20-kertaiseksi nykytasosta. Tämän onnistuessa Senaatti tulee olemaan yksi merkittävimmistä aurinkosähkön tuottajista Suomessa.   

Kaikkiaan Senaatin ylläpitämien kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä on onnistuttu vähentämään merkittävästi parantamalla energiatehokkuutta ja tilatehokkuutta sekä kasvattamalla uusiutuvien energianlähteiden käyttöä. Vuosien 2014 – 2019 aikana Senaatti-kiinteistöjen ylläpitämän kiinteistökannan ominaishiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 65 %.

Solar panels on the roof
default

10 000 megawattituntia säästettyä energiaa

Säästimme 10 000MWh lämmitysenergiaa asiakkaidemme kanssa vuonna 2021.

20milj. kg säästettyjä CO2-päästöjä

Asiakkaamme ovat säästäneet 20milj. kg CO2-päästöjä aurinkovoimalla.

2-10 vuoden takaisinmaksuaika

Uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuaika vaihtelee 2-10 vuoteen.

95% Net promoter score (NPS)

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä ja suositelleet palveluitamme ja tuotteitamme.

Ota yhteyttä

Lemkem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Oli kyse aurinkovoimasta, maalämmöstä, lämmön talteenotosta, älyvalaistuksesta, kiinteistönhuollon optimoinnista tai sähköauton latauspisteitä, saat kaikki ratkaisut saman katon alta.